Technika inkubacji jaj w inkubatorze
W komorze lęgowej jak i w klujniku jaja układane są poziomo aby pisklęta przed wykluciem mogły przybrać właściwe położenie (główką w tępym końcu jaja). Jaja w inkubatorze powinno się obracać 3-5 razy na dobę. Jaja powinno się utrzymać w stałej i odpowiedniej temperaturze. W przypadku kiedy jest się zmuszonym ją obniżyć należy natychmiast przejść do poziomu normalnej temperatury pokojowej, gdyż powolne stygnięcie jaj działa zabójczo na rozwijające się zarodki. Stąd w razie przerwy w dopływie prądu, komory wylęgowe inkubatorów należy całkowicie otworzyć. Pisklęta wyjmuje się z aparatu wtedy, gdy większość z nich jest już sucha, można je dzielić na trzy grupy (klasy): - najsilniejsze wylężone w czasie 6-12 godz. od rozpoczęcia się klucia - nieco słabsze wylężone w czasie 12-24 godz. - najsłabsze wylężone po 24 godz.
Przechowywanie i transport jaj wylęgowych
Jaja wylęgowe powinny być składowane w pomieszczeniu o temperaturze 10-15° C i wilgotności powyżej 70%. Temperatura nie powinna spaść poniżej 4° C ani wzrosnąć powyżej 24° C, pomieszczenie musi być często wietrzone. Jaja układamy poziomo lub pionowo najlepiej w tekturowych wytłaczankach, tępym końcem do góry, jaja kacze i gęsie zawsze poziomo. Jaja, które będą przechowywane dłużej niż 7 dni, już od pierwszego dnia powinny być przewracane co drugi dzień. Jaja wylęgowe mogą być transportowane tylko w odpowiednich skrzynkach, przy czym muszą być one w wytłaczankach lub owinięte miękkim i czystym papierem, albo przysypane sieczką i plewami.
Właściwości dobrego jaja wylęgowego
Dobre jajo wylęgowe powinno być średniej wielkości, najodpowiedniejszy ciężar to: - kury 52-60g - indyka 70-90g - perlicy 35-45g - przepiórki 9-11g - gęsi 130-170g - kaczki 70-90g W zbyt dużych jajach, o ciężarze znacznie większym od przeciętnego, najczęściej dochodzi do zamarcia zarodków w końcowym okresie wylęgania. Temperatura i wilgotność zapewniająca prawidłowy przebieg inkubacji jaj
TEMPERATURA
####w komorze legowej ###### w klujniku Kury 37,8-38,5 ########## 38,5 Indyki 37,2-37,8 ###### ### 37,5 Przepiórki 36,5-38###### ##### 37-38 Perlice 38,2 ############# 38 Gęsi 36,5-37########### 37 Kaczki 37,7############# 37,5
Wilgotność w komorze lęgowej w % 60-65 60-65 50-60 60-65 60-70 70-75 Wilgotność w klujniku w % 70 70-80 65-85 70 75-80 75-80
Czas inkubacji jaj
Kury 20-22 dni Indyki 28 dni Perlice 27 dni Przepiórki 17 dni Gęsi 28-32 dni Kaczki piżmowe 35 dni Kaczki pekińskie 28 dni
Jest to tylko i wylacznie moja praca intelektualna
Podobny artykol zostal zamiszczony na forum Woliera rowniez prze ze mnie
|